|
Al sinds zijn aantreden als VVA-voorzitter streeft Paul Becue naar een eigentijdse invulling van de Vlaamse Beweging. Eén van de belangrijkste thema’s daarvoor is een ruim en diepgaand inzicht in de betekenis van ‘identiteit’ voor de Vlaamse gemeenschap. Het artikel brengt een aanzet tot zijn project om op wat langere termijn aan dat cruciaal begrip een stevige boekpublicatie te wijden. Gnóthi seauton – of ken uzelve … |
1. Inleiding
Het identiteitsvraagstuk treedt de laatste jaren hoe langer hoe meer op de voorgrond. Niet alleen in België en Vlaanderen, maar ook elders in de wereld. Dat heeft veel te maken met de globalisering: door de groei van de transport- en communicatiemiddelen wordt de wereld alsmaar kleiner. Ze wordt een dorp. Daaraan gekoppeld komt er ook meer migratie. Door de digitalisering verandert alles ook heel snel.
Dat heeft enkele belangrijke gevolgen:
-Het Engels en de Angelsaksische cultuur en levenswijze krijgen via de sociale media en internet alsmaar meer invloed, ten nadele van de lokale taal. Het gaat zelfs zover dat op universitair niveau in de Masters de lokale taal steeds meer onder druk komt van het Engels.
-We worden meer en meer met andere culturen en godsdiensten geconfronteerd. Hoewel dit erg verrijkend kan zijn, voelen velen zich bedreigd door sommige vormen daarvan.
-Doordat alles zo snel verandert voelen velen zich vervreemd van de omgeving waarin ze leven.
Om die redenen trachten velen te begrijpen wat de identiteit van hun cultuur of volk is. Ook in Vlaanderen komt die vraag op de voorgrond en we moeten toegeven dat we nog niet veel antwoorden hebben gezien op de vraag wat de Vlaamse identiteit nu juist inhoudt.
Voor de VVA is het een uitdaging om als intellectuele voortrekker van de Vlaamse Beweging hierop een antwoord te geven. Het zou ook aan de boodschap van de Vlaamse Beweging een meer eigentijds karakter kunnen geven, dat Vlamingen opnieuw zou kunnen aantrekken.
Het is echter geen gemakkelijk onderwerp. Er zijn immers verschillende aspecten aan verbonden, waaronder een belangrijke filosofische inslag. Daarbij riskeert men snel het verwijt te krijgen dat men tegen internationalisering is en dat men zelfs racistisch is door alleen te kijken naar de eigen cultuur. Dat zijn natuurlijk valkuilen die men moet vermijden. We geloven nog steeds in internationalisering en globalisering en propageren nog steeds de stelling dat jonge Vlamingen vooral eerst de wereld moeten verkennen. Maar daarbij is het belangrijk dat ze nooit hun roots verloochenen en zich als ‘Vlamingen in de wereld’ manifesteren. Dit is de optiek van een boek over de Vlaamse identiteit.
2. Auteurs
Voor de redactie van het boek zouden we een beroep kunnen doen op de bijdragen die diverse personen in het verleden reeds over het onderwerp hebben geschreven. Eventueel kunnen we ze contacteren voor hulp. Indien mogelijk zouden ze afkomstig moeten zijn van diverse strekkingen en levensbeschouwingen, om het boek zo toch enig neutraal en genuanceerd karakter te geven. Hieronder vindt u een lijst van personen van wie we gehoord/gelezen hebben dat ze zich met het onderwerp hebben beziggehouden. Daartussen zitten er reeds diverse leden van de VVA.
2.1. VVA
Twee leden van de VVA hebben zich al met deze kwestie beziggehouden en daarover iets gepubliceerd:
a) Prof. dr. Eric Ponette
Eric Ponette (voormalig nationale voorzitter VVA) schreef een brochure van ca. 12 blz. over: “Ben ik nu een Vlaming, een Belg, een Europeaan of een wereldburger?”. Naast de Nederlandse versie werd ze ook in het Engels vertaald.
b) Dr. Jaak Peeters
In zijn boek “Vlamingen zijn fatsoenlijke mensen” (uitgeverij Pelckmans, 2014, 219 p.) besteedt Jaak Peeters (VVA-Campania) van p. 53 tot/met p.112 (ca. 60 blz.) aan het thema van de identiteit.
2.2. Marnixring
Op zaterdag 19 november 2016 wijdde de Marnixring Lieven Gevaert zijn viering van het vierde lustrum (opgericht in 1968) aan de “Nederlandse identiteit in een andere taal” (van 14 tot 18 u).
Er waren drie sprekers die het woord namen:
-Rik Hemmerijckx, conservator van het provinciaal Emile Verhaerenmuseum in Sint-Amands
-Em. prof. Vic Nachtergaele, em. gewoon hoogleraar Romaanse Letterkunde en oud-rector van de KULAK
-Prof. Dirk De Geest, gewoon hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde en Literatuurwetenschap aan de KU Leuven
Vooral De Geest was erg interessant (aantekeningen zijn beschikbaar).
2.3. Voorstelling boek “Onvoltooid Vlaanderen”
Bij de voorstelling van het boek “Onvoltooid Vlaanderen? Van taalstrijd tot natievorming.” van Frank Seberechts op 7 mei 2017 (uitg. Vrijdag i.s.m.. Doorbraak, 255 p.) gaf dr. Vincent Scheltiens van het Centrum voor Politieke Geschiedenis aan de UA Antwerpen een interessante inleiding met de titel: “Onvoltooidheid is het lot van de natie”. Hij sprak daarbij ook ruim over de identiteitskwestie en zijn uiteenzetting was heel boeiend (aantekeningen zijn beschikbaar).
Het slotessay van Bart de Wever (20 p.) op het einde van dat boek is ook boeiend: het geeft een beschrijving van de tendensen op lange termijn. De Vlaamse Beweging moet zich hervormen, gericht op de sociaal-economische omgeving.
2.4. Europa: identiteit en identiteiten
Het is een bundeling van handelingen van het colloquium georganiseerd door de Koninklijke Zuid-Nederlandse Maatschappij voor Taal- en Letterkunde en Geschiedenis op 26 oktober 2002 (Reeks Handelingen LVI 2002, Brussel 2003, 219 p.). Bijdragen van o.a. Louis Vos, Nelly Maes, Jan Van Reeth (VVA), Luc Devoldere, …
Stefan Hertmans (“Oorlog en terpentijn”) heeft een half uur gesproken tijdens dit colloquium, maar er staat geen bijdrage van hem in dat boek. De titel was: “Identiteit als differentie”. Maar Ghislain. Duchateau heeft deze tekst ergens terug gevonden, ingetypt in een word-document en laten reviseren door Stefan Hertmans op 1 november 2017. Het gaat om een fragment dat Hertmans later in zijn boek ‘Steden’ publiceerde. Het staat bovenaan in deze editie van het VVA- e-Zine Vivat Academia.
2.5. Katholiek Onderwijs + opvoedingsproject
Binnen de schoot van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen (de zgn. Guimardstraat) komt het identiteitsthema ook ruimschoots aan bod. Er werden daaromtrent twee nota’s gepubliceerd:
-“Het vak r.-k. godsdienst op het kruispunt van samenleving, onderwijs & kerkgemeenschap”, De Vlaamse bisschoppen/De Erkende Instantie r.-k. godsdienst, 21 september 2017 (32 p.)
-“Opvoedingsproject, multiculturaliteit en beleid”, Patrick De Keulenaer, 7 oktober 2008 (8 p.).
Het gaat daarbij vooral om de religieuze/levensbeschouwelijke en culturele identiteit.
2.6. Taalunie
De Nederlandse Taalunie publiceerde de visietekst: “Iedereen taalcompetent! Visie op de rol, de positie en de inhoud van het onderwijs Nederlands in de 21ste eeuw” (2017, 31 p.). Daarin gaat het op p. 17-18 over taalcompetentie en identiteit. Men stelt er dat identiteitsontwikkeling in grote mate steunt op talige kennis, vaardigheden en attitudes.
2.7. Paul Verhaeghe: Identiteit.
In zijn boek “Identiteit” (2012, De Bezige Bij Amsterdam, 265 blz.) behandelt prof. Verhaeghe het thema ook omstandig. Wie wij zijn ligt niet vast, maar wordt continu beïnvloed door de samenleving waarin we leven. En nu die maatschappij doordrenkt is van neoliberaal gedachtegoed draait alles om presteren. “We moeten op zoek gaan naar een nieuw evenwicht tussen samen en alleen.” Het boek is wel zwaar op psychoanalytische leest geschoeid en dus mogelijk minder relevant voor ons.
Inhoudstafel: https://www.bol.com/nl/f/identiteit/9200000002308059/
Ook in andere van zijn boeken komt het thema van de identiteit aan bod: Verhaeghe, P., Over normaliteit en andere afwijkingen. Handboek klinische psychodiagnostiek, Acco, Leuven/Den Haag, 419 p. In deel 2 (Achtergrondtheorie) gaat het een heel hoofdstuk over “Identiteit in termen van een verhouding” (p. 131-153).
2.8. De kanttekening
Op het internet werd de volgende tekst nog gevonden: “Identiteitspolitiek leeft van narcistische zelfvieringen”.
https://dekanttekening.nl/opinie
Begin oktober vond er op NPO2 een filosofisch debat plaats over nationalisme en patriottisme.
Hieruit kwam volgende definitie:
- nationalisme gaat over grenzen, over bescherming tegen aanvallers, over “de anderen”, ook over wie binnen mag. Nationalisten sluiten zich af van de anderen (zie de houding van Le pen t.o.v. Europa)
- patriottisme vertrekt van binnenuit, van fierheid over de eigenheid, patriottisme sluit niet uit maar verbetert de relatie met anderen omdat men vanuit zelfbewustheid vertrekt. Als patriot kan men Antwerpenaar zijn, Vlaming, Belg, Europeaan en wereldburger allemaal tegelijk.
Het is een positief begrip. (uiteraard met nuances, dat “Belg” is bij mij het zwakste, maar ik heb wel goede Waalse vrienden)
Als we dat nu vertalen naar onze situatie is het natuurlijk zo dat “patriottisme” bij ons een begrip is dat automatisch verwijst naar “goede Belg” zijn en dat heeft een negatieve bijklank (dixit J. Bulcke).
2.9. Het merk België
Onlangs verscheen eind 2017 het boek van Jan Callebaut en Wouter Verschelden: “Het merk België” (uitg. Manteau, Antwerpen, 2017, 139 p.). Het houdt enigszins verband met de identiteitskwestie. In het 6e hoofdstuk “De Belgische kanteling: draaien de rollen tussen Vlamingen en Franstaligen om?”, wordt gesteld dat de Vlaming zich nu meer thuis voelt in België dan de Franstalige. Die kentering is sterk gezien de bewogen politieke geschiedenis van de taalgemeenschappen, maar niet onlogisch volgens de auteurs. Vlaamse politici domineren het sociaal-economisch project federaal, net zoals ze de veiligheidsdepartementen domineren (niet onbelangrijk in tijden van terreur). Die koers bevalt de Vlaming duidelijk, terwijl de Franstalige argwanend kijkt. De Vlamingen zijn dus volgens de auteurs de nieuwe “echte” Belgen.
Het boek is de resultante van de bevindingen uit CrowdPulse, een groot kwalitatief onderzoek bij Belgen door WHY5Research.
2.10. Andere boeken over identiteit
Toen we wat zochten op Google kwamen we nog tal van andere boeken over de identiteit tegen, zelfs over de Vlaamse identiteit. De identiteit komt ook voor in marketingstudies, maar dat valt buiten onze context. Vele boeken met identiteit in de titel handelen over persoonsrelaties, maar dat is niet bepaald het perspectief.
We vonden voor het Nederlandstalig gebied o.a. de volgende boeken. Specifiek m.b.t. de Vlaamse identiteit:
-Gillaerts, P., Vlaamse identiteit. Mythe en werkelijkheid, Acco, 2002, 157 p. (de indruk is dat dit echter beperkter is van visie: men verwijst bv. naar de Gulden Sporenslag).
Diverse bijdragen van auteurs (bv. Louis Vos: “Van Belgische naar Vlaamse identiteit”). Ook zijn er getuigenissen zoals die van Nahim Lanjri (CD&V).
-Couwenberg, S.W., Nederlandse en Vlaamse identiteit. Betekenis, onderlinge relatie en perspectief, Civis Mundi jaarboek 2006, Damon, 2006, 174 p.
Diverse bijdragen van o.a. Jaak Peeters (VVA), Herman Suykerbuyk, Derk-Jan Eppink
-Gunst, M., De start van de Nederlandse en de Vlaamse identiteit, Create My Books, 2016, 260 p.
Een heel interessant historisch boek dat vooral handelt over de periode 1600-1650 (156 p.), of het ogenblik van de scheiding der Nederlanden. Daarna komen ook de periodes 1660-1673 (31 p.) en 1673-1699 (33 p.) aan bod.
-Pauwels, L., ed., Vlaamse identiteit, Nederlandse toekomst in Europa, 5de colloquium van de Delta-stichting, Tekos-reeks deel 12, 1999, 111 p.
Bijdragen van Jongbloet, P. (VVA), Naets, G., Storme, M.(VVA),
-Abicht, L., Baeck, L., Boeckaert, B., Ponette, E., De Roover, P., Ruys, M., Senelle, R., Storme, M. Van Heeswijck, G., Hoe Vlaams zijn de Vlamingen over identiteit, Leuven, Davidsfonds, 2000, 137 p.
Dit boek kwam er op initiatief van het OVV omdat er een groot ongenoegen was over de dominantie van de zgn. negationisten die het bestaan van een Vlaamse identiteit ontkennen of uitingen ervan belachelijk maakten. Initiatiefnemers waren P. De Roover (toen VVB) en E. Ponette (VVA).
Aan al de hierboven vermelde boeken hebben diverse leden van de VVA meegewerkt. De meeste stammen echter wel af van rond de eeuwwisseling, met uitzondering van de historische analyse door M. Gunst.
Voorts is er nog m.b.t. België/Vlaanderen en Nederland het volgende te vinden:
-Janssens, R., Taal en identiteit in de Rand. Een analyse van de taalsituatie in de Rand rond Brussel op basis van de BRIO-Taalbarometer, VUBPress,2014, 124 p.
-Galle, E., De mythe van de ik.identiteit, Sint-Michielsbeweging, Halewijn, 212 p. (bijdragen van E. Borgignon, P. Delva, P. Develtere, I. Van der Cloot, G. Van Heeswijcjk, W. Weyns, …).
-Couwenberg, S., Nationale identiteit. Van Nederlands probleem tot Nederlandse uitdaging
-Gielen, Amy-Jane, Radicalisering en identiteit. Radicale rechtse en moslimjongeren vergeleken, Amsterdam University Press, 140 blz. (n.a.v. de moord op Theo Van Gogh)
-Lleshi, B., Van den Bossche, M., Identiteit en interculturaliteit. Identiteitsconstructie bij jongeren in Brussel, VUB Press, 2010, 241 p.
-Moeyaert, B., De Wever, Br., Hertmans, St., Cassiman, J.-J., e.a., Identiteit, Leerstoel André Kinsbergen Studium Generale 2011-12 lezingenreeks, UPA.
-Beijers, H., Hagenaars, P., Minkenberg, E., Identiteit: uitsluiten of verbinden, De Graaf uitgeverij, 2015, 192 blz.
-Lukkassen, S., Avondland en identiteit. Met voorwoord door Th. Baudet & nabespiegeling door Derk Jan Eppink, Uitg. Aspekt BV, 2017, 274 p.
-Ghorashi, H., Culturele diversiteit, Nederlandse identiteit en democratisch burgerschap. Multiculturele samenleving in ontwikkeling, Sdu uitgevers, 2010, 154 p.
-Van der Kooye, R., Hebreeuwse identiteit. Een onderzoek naar de identiteit van mensen van Afrikaanse afkomst, 2016,
Het zijn er dus heel wat.
2.11. Diverse andere bijdragen
Verschillende personaliteiten hebben in het verleden ook de identiteitskwestie aangehaald. We houden het sinds een jaar bij (De Tijd; De Standaard) en menen ondertussen een interessant dossier vergaard te hebben.
Zo schreef Noël slangen in De Standaard van 7-8 oktober 2017 (p. 44) het volgende: “Het moge duidelijk zijn: identiteit zal een omstreden begrip worden in de volgende maanden. Een groeiende groep Vlamingen ziet identiteit intussen als een bron van bekrompenheid, uitsluiting en onverdraagzaamheid. Daarom verwerpen of relativeren ze het concept. Maar die afwijzing is net zo kortzichtig als identiteit misbruiken om zich van de rest van de wereld af te sluiten. Wat maakt van iets tenslotte een identiteit?
Zelfs binnen één en dezelfde familie lopen gedachten uit elkaar, kiezen mensen voor totaal verschillende levensstijlen en kunnen ze een verschillende taal spreken. Dat belet niet dat er in een familie zoiets als een verbindende identiteit bestaat. Maar je combineert die met zoveel andere identiteiten, zoals de voetbalploeg waarvoor je supportert of de muziek waarvan je houdt. Een identiteit heeft vele laagjes, en we voelen ons het meest verbonden met degenen met wie we de meeste laagjes delen.
Soms plakken wij daar een naam op, en soms vinden we dat gewoon niet nodig.
Identiteit wordt pas een probleem wanneer ze exclusief wordt, wanneer je niet tegelijkertijd Belg, Vlaming, Europeaan, West-Vlaming, Pool of Turk kunt zijn. Identiteit wordt dan vooral gebruikt om te omschrijven wat je níét bent en wat je níét deelt. Zoals de Catalanen, die in de eerste plaats niet langer Spanjaarden willen zijn”.
N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft zich ook al bezig gehouden met de identiteit.
Maar er zijn nog anderen die er in de pers al over gesproken hebben:
-Bart Somers, Open VLD (DS, 15/10/16, p. 22-23)
-Bart Sturtewagen: DS 16/10/16, p. 36; DS 11/7/17 p.2; DS 21-22/10/17, p. 2; DS 19/12/17 p. 2
-Bart Brinckman: DS 12/12/16, p. 2
-Dyab Abou Jahjah: DS 23/12/16, p. 33
-Guy Verhofstadt: DS 21-22/12/17, p. 18
-Hilde Crevits: DS 6/3/17
-Laurette Onkelinx: Tijd 29/4/17, p. 4
-Kobo/Valerie Van Peel: DS Weekblad 28/7/17, p. 12
-Alexander De Croo: Tijd 29/7/17, p. 5
-De nacht van De Standaard: Het grote identiteitsdebat. Samenleving onder spanning (met Br. De Wever; Gwendolyn Rutten; Rachida Lamrabet. Moderator: Ruud Goossens). DS: 17/11/17 + 2/12/17
-Voorstel hoofddoekenverbod H. Bogaert. DS 19/12/17 p. 2 en 4
-Column M. Reynebeau: “Het is niet voor mij, het is voor mijn identiteit” (DS 10/1/17 p. 35)
-Commentaar Bart Haeck: Revanche. Iedere discussie over identiteit, islam of migratie blijft ook dit jaar explosief (De Tijd 13/1/18 p. 2)
-Meyrem Almaci (Groen): identiteit is verkiezingsthema (DS 20-21/1/2018)
-KVHV.”Het katholiek reveil begint in café De salamander” (red. Stijn Cools). KVHV staat sinds 1902 voor “een onafhankelijk Vlaanderen met een eigen identiteit en een ‘complexloos conservatisme’” (DS, 3-4/2/18, p. 28)
-“Kuttekoven is Charlie Hebdo niet” (DS, 10-11/2/18; red. W. Woussen).”Godsdienst gaat over identiteit en identiteit ligt vandaag extreem gevoelig" (dixit R. Benzine, filosoof).
-DS website 24/2/18. B. DE Wever: “Leuven Vlaams en ons antwoord op het individueel nihilisme van de mei ’68-beweging zijn de wortels van het succes dat wij vandaag met N-VA weten te boeken. … De partij zal ook complexloos de Vlaamse identiteit vooropstellen als instrument om iedereen die tot onze gemeenschap wil behoren, alle kansen te geven tot zelfontplooiing als mens en als burger”.
-Website Doorbraak. Essay B. De Wever: “Het vergt durf om te zeggen wie wij zijn en wie we samen willen worden. Maar het is nodig”. Essay n.a.v. 50 jaar Leuven Vlaams. De noodzaak van een verbindende leid-identiteit voor het maatschappelijk gedijen van Vlaanderen.
-“Waarom de N-VA met de hoofddoekdiscussie in scholen alleen maar kan winnen” (DS 2/3/18; red. B. Brinckman). De combinatie van onderwijs en migratie illustreert het identiteitsdiscours van de N-VA. Het werft beter dan een abstract verhaal over confederalisme.
Ook in het buitenland is er belangstelling voor:
1)Frankrijk
-Le Figaro Magazine dd. 3/12/16, couverture: “Conservateurs. La nouvelle vague. Identité, économie, école…: ils veulent tout refonder”
-Financial Times 12/4/17, p. 7
-Financial Times 19/4/17, p. 3
2)Verenigd Koninkrijk
-DS 28-29/1/17, p. 2
3)Polen
-DS 24/1/17, p. 16
4)USA
-Tijd 31/1/17, p. 10
-DS 16/2/17, p. 15
5)Luxemburg/Letzebuergesch
-DS 4-5/2/17, p. 31
6)Duitsland
-Philosophie Magazin dd. februari/maart 2017 (nr. 02/2017), cover story: “Sie ist wieder da. Die Frage nach der Indentität”
-DS 30/9/17+1/10/17, p. C8
-DS 26/9/17, p. 36
7)China/Hong Kong
-Financial Times 29/6/17, p. 7
8)Argentinië
-Financial Times 30/9/17+1/10/17, p. 7
9)Spanje
N.a.v. de onafhankelijkheid van Catalonië kwam de identiteitskwestie sterk opzetten:
-DS 28/10/17+29/10/17: p. 5; DS 16/12/17+17/12/17: p. 33
-Le Soir 30/10/17: p. 4
10)Kazakhstan
Dat land kiest voor Latijns schrift en benadrukt zo zijn identiteit en onafhankelijkheid van Rusland (DS 27/10/17 p. 27).
11)Nederland
Essay in De Groene Amsterdammer (door Gabriël van den Brink en Haroon Sheikh, 31/1/18). Volgens de auteurs is ‘Nederland’ nog altijd een relevante categorie en kan men wel degelijk een verbindend verhaal over verleden, heden en toekomst vertellen. Er bestaat dus een, Nederlandse identiteit, alhoewel sommigen dat ontkennen.
Hierbij valt op dat vooral tijdens verkiezingscampagnes erover gesproken wordt (zie Frankrijk en Duitsland).
Ten slotte speelt het eveneens in het centrum en zuiden van België een rol (Brussel & Wallonië):
-DS 3/9/17, p. 5
Hieraan verwant is ook de discussie of anderstalige kinderen in de klas af en toe hun thuistaal mogen gebruiken (Gemeenschapsonderwijs of GO!). De Tijd 29/11/17 p. 4.
Conclusie
Er zijn dus genoeg mensen in Vlaanderen (en elders) die over het vraagstuk geschreven en gesproken hebben. Dat impliceert dus dat het aanbod niet krap is. Indien we als VVA een boek over de ‘Vlaamse identiteit’ willen uitgeven, zouden we aan verschillende personen kunnen vragen om ons daarvoor een bijdrage te leveren: maar hieraan zijn nadelen verbonden (cf. infra). We moeten als coördinator wel aangeven in welke richting we willen gaan. Daartoe kan een inhoudstafel een leidraad zijn.
3. Werkwijze
Uit de bovenstaande bronnen/referenties blijkt al dat het identiteitsvraagstuk diverse invalshoeken heeft. Ze zouden in het boek tot uiting moeten komen.
Diverse personen hebben zich in artikelen en bijdragen aan boeken reeds over dit onderwerp gebogen. Ook mensen uit de VVA: Piet Jongbloet; Eric Ponette; Matthias Storme; Jan Van Reeth; Jaak Peeters … We hebben dus een rijke voorraad waaruit we kunnen putten als we een beroep willen doen op medewerkers.
Nadeel van een beroep op verscheidene bijdragen door diverse auteurs is een gebrek aan eenheid van het boek. De formule werd in het verleden ook herhaaldelijk toegepast. Als een beperkte gesloten groep een boek maakt, zie b.v. de omvangrijke bibliografie die reeds bestaat, krijg je een beter geheel met minder herhaling. Indien mogelijk gaat onze voorkeur daarnaar uit.
4. Inhoudstafel
De uitdaging bestaat erin om een coherent werkstuk voor te stellen en dat nog niet geproduceerd is. Het heeft niet veel zin enkel te herhalen wat reeds bestaat. Dat is geen gemakkelijke taak. Men schrijft en spreekt er inderdaad veel over, maar er is geen alomvattende inhoudelijke bepaling te vinden in de huidige pers.
Hieronder staat een voorstel voor de inhoudstafel, dat natuurlijk nog sterk kan wijzigen. We behandelen de diverse soorten identiteit steeds met een Vlaams perspectief in het achterhoofd, om zo finaal te komen tot een poging tot een omschrijving of een bepaling van de “Vlaamse” identiteit.
1.Inleiding
2.Het vraagstuk van de identiteit
3.Soorten identiteit (korte omschrijving)
3.1.Staatsburgerlijke en politieke identiteit
3.2.Psychologische of persoonsidentiteit
3.3.Sociale identiteit
3.4.Genderidentiteit
3.5.Groepsidentiteit
3.6.Nationale en etnische identiteit (natie)
3.7.Religieuze identiteit en existentie
3.8.Identiteitseconomie
4.Kapstokken van de Vlaamse identiteit
4.1.Taal
4.2.Christelijke roots
4.3.Andere culturele elementen (bv. Vlaamse klassieke schilders: Van Eyck; Rubens; Jordaens; …)
4.4.Uiterlijke kenmerken (bv. geen hoofddoek; …)
4.5.Economie (logistieke functie)
4.6….
5.Synthese Vlaamse identiteit.
De eerste drie hoofdstukken zijn vooral een beschrijving van de algemene context m.b.t. het identiteitsvraagstuk.
Het vierde hoofdstuk is dan erg belangrijk: het geeft een beschrijving van de diverse aspecten van de Vlaamse identiteit.
Het vijfde hoofdstuk is dan de synthese die de Vlaamse identiteit bepaalt. Het is als een kerstboom of stamboom: de verschillende aspecten uit het vierde hoofdstuk leiden tot de top van de boom die een synthese geeft van de Vlaamse identiteit.
De uitdaging is niet min: we moeten vermijden dat men ons eng of racistisch vindt. De identiteit moet in de globale wereld openstaan voor mensen uit andere culturen die zich willen aanpassen aan onze lokale zeden en gebruiken. We mogen niemand uitsluiten. Maar het moet wel van twee kanten komen.
5. Kostprijs
We hebben nog geen initiatief genomen, maar veronderstellen dat de kostprijs in de buurt van de vorige Jaarboeken zal liggen. Deze kostprijs kan dalen als:
-het boek omwille van zijn kwaliteit door een uitgever op de markt gebracht wordt;
-Pro Flandria voorzitter Kurt Moons had mij reeds aangegeven dat hij hieraan wilde meewerken (zoals bij de laatste VVA-jaarboeken het geval was). Hij heeft dit eind november 2017 nog eens bevestigd.
Als we echter aan ieder VVA-lid een boek willen geven moeten we, rekening houdend met de prijs van 5 euro per boek, toch zeker rekening houden met een kost van ca. 4.250 euro-5.000 euro.
6. Samenwerking binnen VVA
Het boek moet het resultaat zijn van samenwerking binnen de VVA. Hiermee bedoelen we zowel leden van het Hoofdbestuur, als andere leden in de diverse afdelingen die belangstelling tonen. Wat houdt dit precies in?
-uitwerken inhoudstafel/structuur;
-eventueel contacteren potentiële schrijvers;
-opvolging;
-contact uitgever;
-….
De daaraan verbonden taken zouden verdeeld moeten worden. Als ieder zijn deel van het werk doet, vergt dat niet zo een grote inspanning..
In deze context zou een werkgroep samengesteld moeten worden die een paar keer samenkomt, maar vooral met elkaar communiceert via de moderne media (bv. e-mail).
|